Airconditioning

airconditioning

Men ziet steeds meer airconditioners, vaak ook in combinatie met verwarming ( warmtepomp genoemd ): kantoren, fabrieken, scholen en ziekenhuizen beschikken over klimaatbeheersing, de auto heeft vaak een airco en ook steeds meer woonhuizen met name slaapkamers hebben er een.

Een Airco’s installatie is maatwerk, denk aan het type, montage ( hoogte ) uitvoering, uitblaas, temperatuur, geluid. Een verkeerde keuze of onjuist functionerend toestel zorgt voor klachten, verzuim en gezondheidsproblemen.

De koelende werking van een airco berust op twee principes. De lucht wordt door middel van verdamping ( onttrekken van warmte ) gekoeld, door het condenseren van het vocht uit de langstrekkende lucht wordt er ook ontvochtigd. Vochtige lucht wordt als warm en benauwd ervaren, drogere lucht geeft een frisser gevoel.

Volgens onderzoek van overheidsinstantie SenterNovem staat het overgrote deel van klimaatbeheersingsinstallaties in gebouwen niet goed ingesteld. Dit betekend niet alleen een onbehagelijk en ziekmakend klimaat maar tevens te hoge energiekosten. Tocht en koude  Als een airco goed is gereinigd en goed staat ingesteld, word je er niet verkouden van. Maar van een niet goed onderhouden en slecht ingestelde airco kun je wel degelijk ziek worden.

Filters zorgen ervoor dat pollen en andere verontreinigingen worden tegengehouden. Het wegvangen van pollen is een verademing voor mensen met hooikoorts. 20 procent van de mensen in Nederland heeft in het voorjaar last van tranende ogen en een loopneus. Zij zijn gevoelig voor stuifmeelpollen in de lucht.

Een binnen deel van een airco is voorzien van een of meerdere type filters deze dienen regelmatig worden gereinigd anders  krijgen niet alleen pollen maar ook bacteriën en schimmels vrij spel. De luchtkwaliteit vermindert en uiteindelijk kan de airco een ziekmakend systeem worden. Klachten zijn vaak verkoudheid, een grieperig gevoel, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen. Mensen met astma kunnen te maken krijgen met verergering van hun klachten.

Behalve achterstallig onderhoud, verkeerde montage maar ook een verkeerde instelling kan zorgen voor problemen met de gezondheid. Vaak gaat dit ook gepaard met een te hoog energieverbruik. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen 45 en 60 procent. Is de lucht te droog, ruim onder de 40 procent, dan krijgen mensen last van geïrriteerde slijmvliezen en droge ogen ook kan statische elektriciteit optreden.

Een ander veelvoorkomend probleem is een te koud afgestelde airco. De binnentemperatuur mag maximaal 6 graden lager zijn dan de buitentemperatuur. De meeste mensen kunnen een groter temperatuurverschil niet verdragen, vaak is men ook vanwege de buitentemperatuur lichter gekleed. Als men bij een buitentemperatuur van 30 graden licht bezweet een kantoorgebouw binnenloopt waar de airco op 20 graden staat, kan men gemakkelijk verkouden worden.

 

Terug naar diensten